Projektina Turun Kauppahalli

Mika Rajala kertoo työhönsä liittyvästä projektista: Turun kaupungin omistama Kauppahalli on peruskorjattu ja sen toiminnallista konseptia on uudistettu. Arkkitehdin tehtävänä oli sovittaa toiminnallinen uudistus tähän rakennushistoriallisesti arvokkaaseen rakennukseen siten, että Kauppahallista tulisi kauppiaille toimivampi ja asiakkaille houkuttelevampi.

IMG_0635

Yhdessä muiden virkamiesten kanssa olin valmistelemassa hankeasiakirjoja, kilpailuttamassa arkkitehtisuunnittelua ja osallistuin työmaakokouksiin omistajan edustajana valvomassa kaupungin etua. Yhteiskumppaneina tässä hankkeessa olivat mm. Kauppahalliyhdistys ja Museokeskus.

Tällaisissa hankkeissa tehtäväni ei ole varsinaisesti suunnitella mitään, vaan olen enemmän luomassa tavoitteita ja reunaehtoja. Valvon, että paras vaihtoehto toteutuu hankesuunnitelman, kilpailutusten ja yleisten tavoitteiden mukaisesti.

Kauppahalli oli ennen korjausta ehkä hieman alakuloinen tunnelmaltaan. Kävijämäärät olivat laskussa ja Linnankadun päädyn tyhjät myymälätilat eivät houkutelleet vuokralaisia.

Alkuperäinen ajatus Kauppahallin elintarvikemyynnistä oli osin hävinnyt ja konsepti oli hieman sekava. Yrittäjävaihtuvuus oli suuri ja asiakaskuntakin alkoi ikääntyä.

Nyt ravintolapäätyyn eli Hallin Saliin on koottu yhteisen asiakastilan ympärille pääosin kaikki ravintolakeittiöt ja liiketiloja on muuallakin uudelleenjärjestelty. Kävijämäärät ovat taas nousseet ja nuoretkin ovat löytäneet Kauppahallin. Kaikki myymälätilat on nyt vuokrattu ja lisää yrittäjiä on jopa jonossa.

Ravintolapääty on suljettavissa omaksi alueekseen ja sen aukioloaikoja mahdollisesti jatkossa pidennetään. Kauppahallin tiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin, kuten Turku SAFA teki vaalikokousta ja pikkujouluaan järjestäessään.

Kauppahallin markkinoinnin teemana ovat korkealaatuinen lähiruoka, henkilökohtainen palvelu ja ainutlaatuinen tunnelma.

IMG_7151Kauppahalli on hyvä esimerkki kaupunkikeskustan vetovoimaisuuden kehittämisestä. Ostoskeskukset kaupunkien reunoilla ovat usein samanlaisia ja hieman anonyymejä. Kaupunkien keskustat ovat sen sijaan uniikkeja paikkoja, joihin nykytrendien mukaan tullaan ostamaan erikoistuotteita ja kuluttamaan aikaa.

Siirrettäessä autot pysäköintilaitoksiin, pystytään panostamaan katumiljööseen, sen käytettävyyteen ja viihtyisyyteen. Keskustan houkuttelevuutta ja saavutettavuutta parannetaan kehittämällä joukkoliikennettä ja kevyenliikenteen väyliä.

Kaupunkisuunnittelu moninaisuudessaan on haastavaa ja mielenkiintoista!

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen

Jätä kommentti